Karlstad ligger väldigt bekvämt precis mellan Stockholm och Oslo – så det är lika tillgängligt (och lika billigt att besöka) från både Sverige och Norge. På mindre än tre timmar tar tåget från Oslo eller Stockholm dig i Karlstad, med gott om tid att utforska området innan du beger dig hemåt för natten. Åh och vägen dit, både från Norge och Sverige, är bara vacker – att korsa oändliga skogar och sjöar.Du kan besöka vår hemsida och se vår Karlstad Extra.

Karlstad har varit en rådgivare sedan vikingatiden – så det passar bara ett avtal som skulle ändra formen på Skandinavien som vi vet att det skulle undertecknas här. Den 31 augusti 1905 träffades norska och svenska delegater i Karlstad för att förhandla om villkoren för upplösningen av unionen mellan de två länderna (som fram till dess höll Norge under Sveriges makt). Förhandlingarna varade i 23 hela dagar och Sigurd Ibsen (son till den berömde dramatikern Henrik Ibsen) tros ha spelat en viktig roll i att slutföra affären som gjorde Norge till ett självständigt land. För att fira allt detta har ett fredsmonument rests på Karlstads torg.

Karlstad har en lite parisisk atmosfär – folk älskar att sitta ute och njuta av sitt kaffe. Men eftersom det här fortfarande är Sverige brukar kaffet ackompanjeras av något sött. Det finns många ställen att gå för “fika”, och en av de mest spännande är Artisan Bread, där du kan ta ditt kaffe med en sida av nygjorda, vackert utseende och doftande bakverk och baguetter. Gå inte iväg utan att prova deras kardemummabullar. Köp faktiskt ett par för vägen också.

Visste du att verken av en av Skandinaviens ledande konstnärer inom akvarellteknik väntar på dig i Karlstad? Det finns nog ingen som lyckats fånga skönheten i skandinaviska landskap bättre än värmlandsfödde Lars Lerin (om du frågar honom är det Norges Lofoten som fick honom att upptäcka havet och horisonten). Lars är också en hyllad författare och har tillsammans med sin man, Moçambiquefödde fotografen Manoel Marques Lerin, huvudrollen i den prisbelönta dokumentären “För dig naken”. Åh, vad Karlstad kommer att lära dig!

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *